Verovatno ste se negde susretali sa reklamama za besplatan domen i hosting ili za besplatne sajtove koje možete napraviti sami veoma jednostavno pomoću neke aplikacije ili programa.
Da li tako nešto zaista postoji? Naravno. Čak ću vam u daljem tekstu i pomenuti besplatne servise za tu vrstu izrade sajta i postavljanje istog onlajn.
Pa da počnemo od besplatnog domena i hostinga mada i većina aplikacija/servisa za izradu sajta ima svoje verzije besplatnog domena i hostinga.
Definitivno najpoznatiji besplatni hosting uz koj obavezno ide i njihov domen je www.000webhostapp.com.
Pa nije li to sjajno, web usluga koja se kreće od minimum 15 pa do više stotina evra godišnje ovde je potpuno besplatna?
Da jeste svi bi je koristili i ne bi postojale na hiljade hosting kompanija širom sveta.
Evo o čemu se zapravo radi….
Broj jedan problem je domen tj naziv sajta u koj je uključeno i njihovo ime. I taj sistem važi za apsolutno sve besplatne hostinge kao i besplatne servise/aplikacije u kojima možete sami praviti sajt bez programiranja.
Dakle umesto da vam se sajt zove na primer www.mojsajt.com biće www.mojsajt.000webhostapp.com.
Naj taj način svakom ko poset vaš sajt biće jasno da ste štedeli par desetina evra za nešto elementarno za svaki biznis kao što je web prezentacija.
I to nije sve….besplatni servisi se ne zadovoljavaju samo ovakvim vidom reklame već će vam i na samom sajtu biti razne iritirajuće reklame. Koliko god to bilo loše, ljudi ipak mnogo vole sve što je besplatno pa su njihovi serveri ipak zauzeti prilično što se izuzetno odražava na brzinu sajtova koje ugošćavaju na njima.
Bitna stavka je da i google ako uopšte i indexira takve sajtove obavezno ih loše rangira.
Postoji rešenje naravno, uvek možete da pređete na njihov premium paket ali to zadovoljstvo je prilično skuplje nego što bi vas ista usluga koštala kod uobičajnih hosting kompanija.
Slična situacija je i sa servisima za dizajn web stranica…..
Postoje dva zaista dobra za svoju namenu. A ta namena je prvenstveno za blog blogerima amaterima.
Za osobe koje pišu svoj lični blog na primer o zdravom životu, putovanjima i slično, nije toliko bitna brzina učitavanja stranice, visoko rangiranje u rezultatima pretrage, dobar dizajn koj će da zadrži posetioce sajta.
Njima je bitno da jednostavno mogu da unose željeni text i po koju sliku i ako ne znaju ništa o dizajnu i programiranju.
Za tu namenu su odlični wordpress.com(nemojte ga mešati sa profesionalnim CMS-om wordpress.org) i blogger.com. Ali za neku poslovnu primenu sajtovi pravljeni preko ovih servisa izgledaju veoma smešno. Vrlo su ograničenih mogućnosti što se tiče dizajna i funkcionalnosti.
Takođe kao i u slučaju besplatnog hostinga vaš sajt će imati i naziv ovih servisa u svom domenu i zadovoljstvo da se otarasite te neželjene extenzije će vas koštati mesečno gotovo kao jednokratna cena izrade sajta od strane profesionalaca.
Taj problem važi i za druga dva servisa za izradu sajtova ali za razliku od wordpress.com i blogger.com oni imaju ipak veće mogućnosti što se tiče dizajna.
Prvi i bolji je wix.com a drugi je weebly.com.
Na njima toliko jednostavno možete da napravite sajt koj izgleda zaista vrhunski.
Jednostavno selektujete sekcije, uveličvate, smanjujete, pomerate, menjate boje, igrate se kako god želite i ako niste programer.
Ok, sad već imate sajt koj dobro izgleda, funkcionalan ali vam u nazivu stoji extenzija. Umesto www.mojsajt.com imate www.mojsajt.wix.com
Pa to već ne zvuči kao loša nagodba, ipak ste prošli apsolutno besplatno?
Ipak koliko god vaš budžet bio skroman ni ova varijanta ne vodi nigde. Zašto?
Pa brzina učitavanja sajta zavisi od količine i ispravnosti koda. A od brzine sajta između ostalog zavisi i rangiranje u google rezultatima.
Normalan sajt u html kodu na primer za jedan text i jednu sliku mora da ima 10ak linija koda kojima se taj text i slika stilizuje tj. pozicionira, određuje veličina, boja itd.
A bilo koja aplikacija za izradu sajtova poput wixa a i sl. za isti taj zadatak mora da sadrži na stotina linija koda od čega su i dalje samo desetak za stilizaciju a ostatak koda je predviđen za korisničke funkcije vizuelnog stiliziranja tih elemenata sajta.
Baš zbog te prenatrpanosti kodom ovakvi sajtovi su onlajn veoma nestabilni i spori.
I s obzirom da nemate pristup kodu čak i ako ste programer ne možete menjati meta tagove i poboljšati SEO.
Google ne voli ovakve sajtove, i nikad nećete ni u prvih 10 strana pretrage videti neki od sajtova sa extenzijom weebly.com ili wix.com.
Dešavaće vam se možda da vam neko ko je možda malo napredniji korisnik računara ali ne i programer, ponudi izradu sajta po veoma niskoj ceni.
Budite sigurni da s e koristi nekim od ovih od besplatnih servisa za izradu web prezentacija.
Naravno, u našoj zemlji normalno je da zbog ekonomskog standarda svi naginjemo ka jeftinijoj varijanti.
Koliko god da ste skromnog budžeta budite slobodni da nas kontaktirate da pronađemo i u tom slučaju najbolje rešenje za vas.
Jeftino i skromno nije isto. Bolje imati i skroman sajt na jednoj stranici koja će izgledati pristojno, sadržati najbitnije podatke, normalno se učitavati bez bagova, izlaziti u rezultatima pretrage nego imati besplatan sajt koj ničemu ne služi već na protiv može vas prikazati kao neozbiljne.