Google upitnici (google forms)

Da li ste u vašem poslovanju ikad imali potrebu za nekom vrstom digitalnog formulara koj bi vam olakšao komunikaciju sa klijentom? Jednostavan upitnik gde bi ste vi postavili pitanja i ponudili odgovore koje korisnik može izabrati ili upisati u polje predviđeno za to. Brz način da prikupite relevantne podatke koji su vam potrebni bilo pri kreiranju cene, zapošljavanje novih radnika i slično. Upitnik koj se može koristiti i anketa.

Ukoliko jeste, kao i za mnoge druge onlajn probleme rešenje nam dolazi od google u obliku Google upitnika.

U ovom tekstu samo skrećemo pažnju na ovaj korisni internet alat, uputstvo za upotrebu nije potrebno ukoliko imate osnovno poznavanje rada na računaru. Ovaj online alat je poznat i pod nazivom google anketa i vrlo često se koristi i u svrhe anketiranja jer prikupljene podatke možete i grupno analizirati a ne samo videti odgovore od pojedinaca koji su popunjavali upitnik. Može te ga koristiti i za razne vrste glasanje, nažalost ne i politička.  Kada kreirate google anketu, njen link možete slati bilo putem mejla, poruke ili deliti putem društvenih mreža. Možete je čak i ugraditi u web sajt kao što smo mi to uradili na ovom primeru kako bi olakšali prikupljanje podataka koji su nam bitni za formiranje cene izrade web sajta. Ovakvim upitnikom uštedeli smo vreme kako potencijalnom klijentu kome je potreban web sajt.

Kreiranje forme sa raznim upitima mi web developeri vrlo često kodiramo za potrebe raznih web sajtova. Za kodiranje forme u  HTML-u je potrebno dosta vremena i napredno poznavanje  JavaScript programskog jezika kao i znanje rada u SQL bazama podataka u kojima će se skladištiti podaci prikupljeni upitnikom. Međutim google upitnici u velikom broju slučajeva završavaju posao pa nema potrebe da angažujete nas ili bilo koje druge programere u slučaju kada vam je potreban onlajn formular ove vrste.