Bilo da želite da pišete blog, imate svoj privatan biznis a želite da uštedite i da to uradite sami, ili želite da postanete web dizajner i da se profesionalno bavite izradom web sajtova onda ste se sigurno zapitali kako se pravi web sajt, tj. kako da sami napravite web sajt.

Aplikacije za pravljenje satova

Većina osoba koje ne znaju mnogo o ovoj temi upravo ovako zamišljaju pravljenje web sajta. Zamišljaju nekakve aplikacije za koje je potrebno neko manje znanje i sopstvena kreativnost u dizajniranju. Naravno, i postoje neke takve besplatne aplikacije i njhove premium verzije. Ali zašto to nije baš najbolje rešenje možete pročitati u ovom postu https://pantawebdesign.com/blog/besplatni-domen-i-hosting/ koj se upravo bavi besplatnim domenom, hostingom i aplikacijama za pravljenje sajtova preko kojih zaista lako i sami možete napraviti svoj sajt.

Kako da sami napravite profesionalni sajt?

Pročitali ste post o aplikacijama za pravljenje sajtova i smatrate da to nije dovoljno ozbiljno i profesionalno rešenje za vaše potrebe. Ali i dalje vas zanima kako sami da to uradite i uštedite na plaćanju profesionalnih web dizajnera i developera, pitate se kako se pravi profesionalni web sajt a ne neka igračka preko aplikacije koja će biti nevidljiva za google. Koje su vam u tom slučaju potrebne veštine? Nije lako kao što ste se ponadali! Da bi ste sami napravili sajt morate da naučite kodiranje u HTML i CSS jezicima. I to je minimum minumama. Da bi sajt imao bilo kakve funkcije umesto da izgleda kao štampani letak moraćete da naučite i programiranje u JavaScript-u. Što su vaši zahtevi u pogledu funkcionalnosti saja veće trebaće vam i veće znanje: PHP, MSQL, i mogi frejmvorci programskih jezika.

Da li se isplati pravljenje sajta? Vredi li da naučite sami da pravite sajtove?

Ako Vam treba sajt za neko amatersko blogovanje onda vam besplatne aplikacije preko kojih se prave sajtovi mogu završiti posao. U slučaju da želite sajt za svoju firmu, sajtovi napravljeni preko aplikacije nikako ne mogu da budu rešenje za vas. Varijanta da učite da pravite sami sebi  profesionalni sajt se nikako ne isplati. Učili bi ste mesecima da napravite sajt koji bi izgledao jako elementarno i skromno u odnosu na ono što profesionalci naprave za par dana po prihvatljivim cenama. Dakle jedino ukoliko vas zanima da se u budućnosti bavite ovim poslom isplati se učiti kako da pravite web stranice,  i ako razmišljate o tome pokušajte sa ovim kratkim tutorijalom. Naravno, daleko od toga da ćete posle njega odmah biti sposobni za samostalnu izradu sajtova ali ćete steći ideju o tome kako se prave sajtovi, i procenićete da li vam se to uopšte dopada. A ukoliko savladate web dizajn moći ćete da se bavite time čak i od svoje kuće ukoliko ne želite šefove nad glavom.