Društvene mreže su sjajan način da ime vašeg brenda dopre do prilično velikog broja potencijalnih kupacaI imaju jednu veliku prednost u odnosu na poslovne web sajtove a to je da je njihovo korišćenje u osnovi potpuno besplatno.

Tvorci fejsa i ostalih popularnih i zaraznih društvenih mreža, mesendžera i aplikacija žive od reklama na istim. I ok, ako ste poslovni korisnik sve jedno možete imati stranicu/profil besplatno ali ako želite da se pročuje za vas i vi ćete morati da platite tu reklamu. I to se isplati. Ali društvene mreže su pre svega za zabavu. Dobar način da dođete do novih interesenata kojima bi mogao da zatreba vaš proizvod ili usluga ali iste te interesente preko društvenih mreža treba dovesti do vašeg sajta kako bi oni lakše došli do informacija koje su im potrebne.
Na facebook, instagram, tweeter i sličnim profilima/stranicama postovi idu hronološki, potpuno ne podeljeni po kategorijama pa je samim tim teško se snaći.
I pođite od sebe, da li kad vam zatreba neki proizvod ili usluga njene ključne reči ukucavate u facebook search ili u google(ređe u bing ili yahoo)?

Pritom nalog/profil može imati svako makar i lažni pa preduzetnici koji imaju samo nalog na društvenim mrežama a ne i svoju web prezentaciju ne ostavljaju ozbiljan utisak.
A čak i te naloge treba znati administrirati kako bi privukli nove pratioce. Potrebno je istražiti tržište, konkurenciju, napraviti ciljnu grupu kojoj treba prilagoditi postove.
Većina vlasnika/administratora stranica greši jer postuje uglavnom direktno o onome što nudi. Time samo možete da dosadite svojim pratiocima i teško privlačite nove.
Zlatno pravilo u administriranju društvenih mreža kao i blogova na poslovnim web stranicama je da je samo 20ak posto sadržaja direktno vezano za poslovnu ponudu a 80% sadržaja treba da su što zanimljivije teme koje bi bile interesantne vašoj ciljnoj grupi potrošača.
Na primer vlasnik ste teretane i umesto što bombardujete vaše pratioce postovima o akcijama, cenama, radnom vremenu, slikama itd, bolje se potrudite da izbacujete zanimljive tekstove o ishrani, progrmima za vežbanje, savetima za početnike i sl.
Naravno za to je potrebno vreme, pa je čak i kad su društvene mreže u pitanju najbolje angažovati profesionalce koji će istažiti vašu konkurenciju, vaše potencijalne mušterije, vašu delatnost, i na osnovu toga sastavljati zanimljive teme koje vam mogu povećati broj pratioca a samim tim i promet robe ili usluge.
Takođe i u toj vrsti marketinga postoje mnoge aplikacije i alati poput fb pixela za čiju deletvornost na feju je sve jedno potrebna i web stranica.
Umesto traženja pobednika u duelu društvenih mreža i web sajtova svaki stručnjak za internet marketing će vam reći da apsolutna pobeda pripada umrežavanju funkcionalog i lepo dizajniranog web sajta sa dobro administriranim profilima/stranama na najpopularnijim društvenim mrežama.