Web hosting je usluga koja omogućaava organizacijama i pojedincima da postavljaju web sajt na internet.
Internet provajder ili veb hosting provajder je preduzeće koje pruža tehnologije i usluge koje su potrebne za pretraživanje te web stranice na Internetu 24h.
Web lokacija vašeg sajta je hostirana ili sačuvana na specijalnim računarima zvanim serverima.
Kada korisnici Interneta žele da pregledaju vašu web lokaciju, sve što treba da urade je da upišu adresu svoje web stranice tj. domen u svoj pretraživač. Njihov računar ce se onda povezati sa tim serverom i vaše web stranice ce biti dostavljene njima preko internet pregledača(mozzila, chrome, explorer,safari).
Dakle hosting se smatra “kućom” vašeg sajta.
Teorijski, vi bi ste uz dovoljno znanja da podesite sve DNS parametre mogli i na svom računaru da držite svoj web sajt da on bude dostupan na internetu, ali u praksi to znači da bi vaš računar morao da radi 24h i morali bi ste da imate neki specijalan paket interneta gde je izuzetno brz upload odnosno vreme potrebno da se nešto pošalje sa vaše IP adrese dok su kućni paketi interneta podešeni da je brz download odnosno vreme preuzimanja sadržaja sa interneta na vašu IP adresu.
Srećom, ova usluga nije više skupa, a njena cena zavisi od prostora na serveru koj dobijate u tom paketu, brzini uploada, broja email adresa koje idu uz paket i mnogih drugih stručnih stvari.
Jednostavno, za veće sajtove je potreban veći/skuplji hosting.
Logično na serveru ne zauzima isto prostora statični sajt sa 5-6 stranica i sajt kao što su neki internet oglasi sa ogromnom bazom podataka i ogromnom količinom slika.
Većina hosting kompanija uz uslugu hostinga nudi i uslugu registracije domena ako već nemate registrovan koj samo želite da preselite na novi hosting.
Imnternet domen je ime vaše web stranice.
Ime domena je adresa na kojoj korisnici Interneta mogu pristupiti vašoj web lokaciji,npr www.vašsajt.com.
Računari koriste IP adrese, koje su serija brojeva.
Medutim, ljudima je teško zapamtiti gomilu brojeva.
Zbog toga su imena domena razvijena i iskorištena za identifikaciju entiteta na Internetu umesto korištenja IP adresa.
Ime domena može biti bilo koja kombinacija slova i brojeva i može se koristiti u kombinaciji različitih proširenja imena domena, kao što su .com, .net i još mnogo toga. Ime domena mora biti registrovano pre nego što ga možete koristiti. Svako ime domena je jedinstveno. Nijedna veb lokacija ne može imati isto ime domena. Ako neko unese na www.vassajt.com, on ce ici na vašu web stranicu jer ne postoji druga stranica sa istim nazivom/domenom. Ozbiljni web dizajneri i programeri sarađuju sa hosting kompanijama što vama olakšava posao, jer u tom slučaju oni posle izrade vašeg sajta zakupljuju hosting i registruju domen za vas pa zatim podižu sajt na server tog hostinga i vrše neophodna podešavanja dok manje ozbiljni vam nakon izrade sajta predaju sajt u .zip fajlu očekujući da “podizanje sajta” uradite sami, ili vam to dodatno naplaćuju.
Zato gde god da se odlučite za izradu sajta, proverite da li su i ovi poslovi oko stavljanja sajta u život uključeni u cenu.
Mnoge hosting kompanije nude uz te svoje osnovne usluge i uslugu same izrade sajta.
Ali to nije preporučljivo, jer u stvari oni samo reklamiraju tu uslugo dok je u stvari obavljaju dizajneri i programeri sa kojima oni sarađuju a hosting kompanija se samo tu samo “ugradi” u cenu pa pored toga što plaćate više nemate direktnu komunikaciju sa osobom-osobama koje vam prave sajt i koje su najčešće tek početnici kod kojih hosting kompanija ima više prostora da se ugradi u cenu. Ukoliko se odlučite za izradu veb prezentacije kod nas, sav posao oko zakupa hostinga i domena kao i postavljanje sajta na isti obavljamo potpuno besplatno.
Cene hostinga i domena plaćate po cenovniku hosting kompanije koju možete i sami izabrati jer mi ne uzimamo nikakvu proviziju za hosting i domen već isključivo naplaćujemo cenu dizajniranja i kodiranja/programiranja web sajta.