Ukoliko se ozbiljno razmišljate o izradi web sajta kako bi poboljšali svoj posao jedna od prvih dilema na koju ćete naići je ta da odlučite koja vam je vrsta sajta potrebna što zavisi isključivo od vaših želja i prohteva pa se ne može reći ni za jednu vrstu sajta u globalu da je bolji.
I statičan i dinamičan sajt imaju svoje prednosti i mane.
Prvo da se upoznamo sa statičnim sajtom….
Statični HTML sajt se izrađuje kodiranjem u nekom od text editora i njegovu osnovu čini markap jezik HTML čije kodove vaš internet pretraživač interpretira u ono što vi vidite u njemu.
HTML sam po sebi je samo struktura, ali da bi to ličilo na nešto na red dolazi stilski jezik CSS3 koj je zadužen za izgled i pozicioniranje te strukture.
Sajtovi izrađeni samo HTML i CSS kodovima mogu izgledati izuzetno lepo ali za bilo kakvu interaktivnost poput slajdera, vizuelnih efekata, padajućih menija i sličnog potreban je programski jezik JAVASCRIPT.
Takođe postoje i razne CSS i JAVASCRIPT biblioteke koje programerima omogućavaju i olakšavaju izradu moćnih sajtova, među najpopularnijima su bootstrap,jquery, sass itd.
Jednom izrađeni i postavljeni ovakvi sajtovi ne zahtevaju nikakvo održavanje, skoro ih je nemoguće hakovati, izuzetno su stabilni i bez bagova, brzo se učitavaju, nisu zahtevni po pitanju veličine hostinga.
Takođe ih je lako preseliti na drugi domen/hosting ukoliko je potrebno.
Ali u koliko sami želite neku izmenu na takvom sajtu(npr cene,novu lokaciju) moraćete da angažujete programera.
Naravno ne brinite, manje izmene nisu komplikovane samim tim ni skupe.
Veština izrade takvih sajtova se naziva front-end programiranje i za 90% web prezentacija upravo takva izrada je i potrebna.
Međutim pored raznih web portala poput vesti, oglasnika,foruma postoje i poslovne web prezentacije ili web prodavnice gde se barata sa raznim bazama podataka.
Sajtovi na kojima se zahtevaju unosi raznih podataka od strane korisnika,sajtovi gde korisnici mogu da ostavljaju komentare.
Ili sajtova gde sam administrator sajta može da unosi/menja podatke.
Takvi sajtovi se zovu dinamični, i za njihovu izradu se pored prethodno navedenih veština kodiranja najčešće koristi programski jezik PHP, dok se za manipulisanje bazama podataka koristi SQL.
Međutim to u mnogome komplikuje i produžava proces izrade sajtova i baš zbog toga tu dolaze u pomoć CMS-ovi (Control Menagment Systems) na čelu sa ubedljivo najboljim i najpopularnijim od njih a to je čuveni WordPress.
Postoje i drugi CMS-ovi poput Joomla, Drupal, Magento ali ni jedan od njih nije dostojan platformi koja je prvobitno bila namenjena blogovanju dok danas na njoj stoje sajtovi nekih od najpoznatijih svetskih kompanija.
Da se razumemo, pričamo o wordpress.org koj se instalira na serveru/hostingu koj zakupite a ne o aplikaciji wordpress.com koja je ostala samo za blogovanje ili neozbiljne sajtove jer nema mogućnost menjanja tema i instaliranja plaginova i na kojoj u koliko želite da pređete sa besplatne verzije na jedinstven domen to bi vas koštalo mnogo više od izrade normalnog sajta po cenama sa našeg tržišta.
Za razliku od wordpress.com, wordpress.org se instalira na sam server gde postavlja i svoju bazu podataka. Ima mnoštvo već napravljenih besplatnih tema dok je za one kvalitetnije potrebno izdvojiti novac pa ih uglavnom koriste agencije koje se bave dizajnom i izradom sajtova poput naše.
Takođe postoje i mnogi plaginovi pa na primer umesto da programer sam kodira neku specifičnu skriptu jednostavno instalira određeni plagin.
Na primer za sajt za izdavanje apartmana bilo bi potrebno mnogo sati rada da bi se napravila neka forma gde bi korisnik birao apartman, vreme boravka, opcije koje nudi poput npr doručka i slično a u wordpress-u već postoji pregršt plaginova sa ovakvom formom.
Zato generalno za izradu sajta u wp i nije neophodno znanje programiranje. Za par dana se može savladati pravljenje sajta na ovoj platformi.
Barem nečeg što liči na sajt.
Međutim za prilagođavanje i modifikacije tema i plaginova ipak je potrebno kodiranje.
U suprotnom to neće ni izgledati ni raditi baš najbolje.Ali kada dizajner i programer odrade svoj deo posla, vlasniku/administartoru sajta ipak ostaje admin panel za koj nije potrebno znanje kodiranja.
Preko admin panela je izmena sadržaja stranica i objavljivanje novih postova u vidu textova i slika jednostavno skoro kao na društvenim mrežama.
Tu jednostavnost postova wp je zadržao baš jer je bio namenjen blogerima koji svaki čas nešto objavljuju. I to mu je glavna prednost u odnosu na HTML sajt.
Međutim wordpress ima i mane u odnosu na statične veb stranice:
Plaginovima i temama, kao i samoj wp instalaciji su povremeno potrebni apdejti na novije verzije.
Baze podataka je potrebno čistiti ukoliko preopteretite kapacitet servera. Podložniji je bagovanju i ranjiviji je na hakerske napade.
Zbog previše kodova sporije se učitava i nije stabilan kao HTML klasičan sajt i zahtevniji je po pitanju hostinga.

Da sumiramo….

Definitivno ukoliko želite da lako sami često objavljujete novi sadžaj u vidu nekog bloga i novosti, što je inače odličan način da pridobijate nove posetioce sajtu, onda je WORDPRESS pravi i jedini izbor.
Ukoliko želite sajt sa bazama podataka, sajt gde je potrebno logovanje posetioca, internet prodavnica i sl….onda možda sajt kodiran od nule jeste malo bolje ali zbog komplikovanosti višestruko skuplje rešenje pa je i u tom slučaju wordpress ipak pravi izbor.
A ako želite sajt koj bi bio vaša prezentacija u pravom smislu te reči, sajt gde su dostupne mnoge informacije, a nemate potrebu za čestim izmenama sadržaja, HTML/CSS/JS statični web sajt je ono što Vama treba.