SEO(search engine optimization) je optimizacija web sajtova za internet pretraživače(GOOGLE, YAHOO, BING). Jedno je napraviti dobar, lep, funkcionan web sajt ali to nije dovoljno. Naravno, svi bi najviše voleli da budu prvi na google-u.

Potrebno je sadržaj sajta prilagoditi pretraživačima kako bi prilikom unošenja ključnih reči u npr google sajt izašao što bliže vrhu u rezultatima pretrage.
To se postiže optimizacijom na samom sajtu(on page optimization) i marketinškim poslom van sajta(off page optimization).

Na samom sajtu taj posao rade i programer i pisac textova(copywriter).
Programer je zadužen za brzinu sajta, meta tagove, alt atribute, 404 i 301 stranice, roobot.txt i sitmaps.xml fajlove.

Ništa manji posao za dobre rezultate pretrage nema ni pisac texta.
On mora da sastavlja kvalitetne naslove na osnovu ključnih reči za vaš posao.
Takođe mora da piše kvalitetan, što jedinstveniji textuelni sadržaj u koj će uklapati ključne reči ali obavezno u kontkstu gramatički ispravnih rečenica pošto google ima jako moćne algoritme koji proveravaju textove i kažnjava sajtove gde su ključne reči natrpane “na silu” a nagrađuje kvalitetan sadržaj.

Ukoliko sami pišete text(što je nekad i najbolja opcija jer ne postoji textopisac koj poznaje vaše poslovanje bolje od vas) onda obratite pažnju da prirodno uklapate ključne reči u text, vodite računa ukoliko “kradete” tuđe textove da ih barem obradite. Takođe čak i slike je dobro preimenovati u nešto što ima veze sa vašim poslom.

Svakako mi proveravamo i ispravljamo naslove i text ukoliko nisu dobro optimizovani, ukoliko imaju previše ili premalo ključnih reči.
Jako je bitna i konkurentnost ključnih reči.
I nemoguće da neki sajt bude među prvima baš u svim pojmovima vezanim za njegov sadržaj.
Nerealna su i očekivanja potencijalnih klijenata koji pitaju koliko košta da budu prvi.
Niko ne može da vam garantuje za poziciju osim ako nije zaposlen u GOOGLE-u.
Dobra optimizacija je samo preduslov i osnova za dobre rezultate.
Dalje rangiranje zavisi i od konkurencije i od broja klikova na vaš sajt i zadržavanja korisnika na njemu.
Zato je dobro da vaš naziv(domen) vašeg sajta imate odštampan i na reklamnom materijalu(vizit karte, letci, olovke i sl.), da imate njegov link i na društvenim mrežama, oglasima, poslovnim imenicima….tj da koristite svaki način da dođete do novih posetioca. Više posetioca = bolje rangiranje.
Ali treba imati realna očekivanja.
Na primer imate kombi i bavite se prevozom…
Nerealno je očekivati da ćete baš među prvima izaći u pretrazi ako korisnik interneta u google pretraživač ukuca ključne reči “kombi prevoz”.
Za ključne reči sa tako jakom konkurencijom prva mesta u pretrazi su rezervisana za takođe odlično optimizovane sajtove, ali za one koji su tu godinama za čije vreme su imali ogroman broj poseta.
Ukoliko kojim slučajem uspete u tome, spremite se da kupite 10 kombija i da imate poslovnice i u drugim gradovima.
Ono što je realnije u tom slučaju je tražiti i malo određenije ključne reči što bi suzilo konkurenciju.
Ali kada bi vam sajt bio optimizovan na neke malo određenije pojmove i ključne reči kao na primer “kombi prevoz putnika valjevo” već bi bila druga priča, i imali bi ste realne šanse da budete dobro rangirani na internet pretraživaču.

Što se tiče izrade našh sajtova osnovna SEO optimizacija, tj gore navedeno je uključeno u cenu.
Međutim pored optimizacije na samom sajtu kao što rekosmo postoji i optimizacija van njega.
To je posebna marketinška oblast u kojoj je najbitniji takozvani “backlinking”.
Backlinking ima za cilj da na nekom što popularnijem web sajtu/portalu postoji direktan link ka vašem sajtu koj će da postave administratori tog sajta.
Google algoritam to vidi kao preporuku za vaš sajt.
Pritom ne mislimo na klasične banere jer oni ne utiču na vaš rejting, već su samo reklama preko koje se može doći do vašeg sajta.
Google kao backlinking vidi samo linkove koji su prirodno implementirani u neki kvalitetan text.
Na primer text na nekom forumu gde se nalazi neki recept u čijem je textu linkovan neki od sastojka recepta tako da kada se klikne na njega on vodi na sajt radnje gde se taj sastojak može kupiti.
Marketari koji se ovime bave imaju velik posao da istraže u koj to popularan text na nekom velikom portalu bi moglo da se uklopi nešto što ima veze sa vašim poslom.
Onda kontaktiraju admistratore tog portala.
Naravno administratori to ne rade iz dobre volje već to ili naplaćuju.
I u proseku, potrebno je kontaktirati na desetine njih da bi se dobio neki odgovor.
Zato je ova usluga prilično skupa i uglavnom je koriste velika preduzeća.
Uglavnom je to mnogo komplikovanije i skuplje nego da jednostavno platite google adwords reklamu i budete među prvima u pretrazi.
A drugi bitan deo optimizacije van stranice možete da odradite i sami. A to je prijavljivanje u razne poslovne adressare/kataloge poput žutih strana i sl.